Ekonomi

Bangladeş’teki huzursuzluk küresel hazır giyim perakendecilerini etkileyebilir

Bangladeş’te Başbakan Sheikh Hasina’nın Pazartesi günü istifa etmesine ve ardından ülkeyi terk etmesine yol açan siyasi kargaşa, ülkenin hazır giyim sektörünü sekteye uğratmaya hazırlanıyor. Bu durumun, kritik tatil sezonuna yaklaşan uluslararası giyim perakendecileri için önemli yansımaları olabilir.

Ülkenin toplam ihracat gelirlerinin %83’ünü temsil eden Bangladeş hazır giyim sektörü, fabrikalarının ne zaman yeniden açılacağına dair net bir gösterge olmadan kapandığını gördü. Ülke, Çin ve Avrupa Birliği’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü giyim ihracatçısı konumunda. Dünya Ticaret Örgütü’ne göre Bangladeş 2023 yılında 38,4 milyar dolar değerinde giyim eşyası ihraç etti.

Bu ihracattan en büyük payı 21,65 milyar dolar veya toplamın %49,4’ü ile Avrupa Birliği ülkeleri alırken, onları 7,45 milyar dolar (%17) ile ABD, 5,16 milyar dolar (%11,8) ile Birleşik Krallık, 1,387 milyar dolar (%3,16) ile Kanada ve 1,48 milyar dolar (%3,3) ile Japonya takip etti.

Bangladeş ile önemli kaynak bağları bulunanlar arasında önde gelen birkaç perakendeci de yer alıyor. Ülkede yaklaşık 1.000 fabrika kullanan İsveçli moda devi H&M, devam eden gelişmelerle ilgili endişelerini dile getirdi. Bangladeş dahil 12 üretim kümesine sahip olan Zara’nın ana şirketi Inditex, durumun operasyonları üzerindeki etkisi hakkında yorum yapmadı.

Bangladeşli tedarikçilerle önemli bağlantıları olan diğer şirketler arasında yaklaşık 29 fabrikadan tedarik sağlayan Uniqlo markasının sahibi Fast Retailing ve yaklaşık 50 tedarikçisi olan Canadian Tire yer alıyor. Çok uluslu Fransız Carrefour (EPA:CARR) ise ülkede 59 tekstil fabrikası ile faaliyet göstermektedir.

Amerikalı hazır giyim üreticileri de Bangladeş hazır giyim sektörü ile iç içedir. VF Corp’un 49, Levi Strauss’un 33 ve Target’ın Bangladeş’te yaklaşık 80 fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca Berkshire Hathaway’e ait Fruit of the Loom yedi tedarikçiyle çalışmakta ve Kate Spade’in ana şirketi Tapestry’nin ülkede iki adet 1. kademe tedarikçisi bulunmaktadır.

Bu fabrikaların kapatılması, bu küresel perakendecilerin tedarik zincirlerini ve stok seviyelerini potansiyel olarak etkileyebilir, ancak etkinin tam kapsamı Bangladeş’teki durum geliştikçe görülecektir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-gerze.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu