İsveç Ove ve Amerikan Otto
Gül Yaşartürk
Hollywood neden yeniden çevrim yapıyor?
Remake derken Avrupa ve Asya’da üretilmiş ve başarılı olmuş film ve dizileri kastettiğimizi de eklemek gerekir. Elbette Hollywood endüstrisi sadece başarılı ülke sinemalarına değil, yönetmenlere de dokunuyor. Auteur ünvanını almış birçok yönetmen, Hollywood ve yönetmenlik Amerikan sinemalarına transfer oluyor. Bu durum bir bakıma Amerikan sinemasının anlatacak bir hikayesi kalmadığını rahatlıkla söylüyor. Hollywood’un Avrupa sinemasından derlediği sinemalar arasında ilk akla gelen; “Vanilla Sky” (“Open Your Eyes”, Alejandro Amenábar, 2000), “Insomnia” (Erik Skjoldbjærg, 1997), “Solaris” (Andrei Tarkovsky, 1972) ve “Ejderha Dövmeli Kız” (Niels Arden Oplev) içerir , 2009).
En son, Marc Foster 2015 yapımı “A Man Called Ove” (Hannes Holm) filmini “A Man Called Otto” (“Hayatı Tekmeleyen Adam” olarak yayınlandı) adıyla uyarladı. İsveç yapımını Amerikan yapımıyla karşılaştırmak, hem klasik anlatı sinemasının hem de Amerikan ideolojisinin işleyişi hakkında bir ders niteliğindedir. Ataerkilliği savunan, Amerikan biçiminin yaşamın en uygun olduğu, sınıfların sistemsel sorunların ve bireylerin dramlarının arkasına gizlendiği bir telaffuzla karşılaşıyoruz.
Hannes Holm’un “Ove Adında Bir Adam” filminin ana karakteri sarı gömleği ve mavi takım elbisesiyle sinemanın büyük bir bölümünde İsveç’in metaforu haline gelen Ove’dir. Özellikle açılış sahnesinde kendini mavi bir iple asmak istediğinde renklerin yarattığı mana daha görünür hale geliyor. Halkın ikametgahı anlamına gelen Folkhelm, 1970-1980’lerde sosyal sigorta yardımları ve vasıflı işçiliği ile ünlenen İsveç modelinin adıdır. Ama 2000’li yılların gerçeği; Sanitasyon iyileştirmeleri, iflas eden bankalar ve ekonomik gerileme ile kolektivizm çökmeye başlayacak. Her zaman kendini öldürmek isteyen “koyu kalpli” Ove, artık kullanılmayan İsveçli modelin de simgesi. Ailesinin dışladığı, kanatları altına aldığı İranlı göçmen Pervane’nin LGBTİ+ Mirsad konuşmasının konusu kolektivizmin ‘hoşgörüsünü’ gösteriyor. Özel sağlık şirketleri gibi kapitalizmin sembollerine karşı sitenin kapısını sımsıkı kapatan Ove, site içinde kurallardan sapmayan bir yaşam sürmeye çalışır. “Ove Adında Bir Adam”, Ove ile demiryolu işçisi babası arasındaki bağı çok ayrıntılı bir şekilde anlatarak karakterini tarihi bir yere yerleştiriyor. Örneğin Ove’nin takıntılı olduğu Saab arabasını çok seven babası. Ove’nin eşi Sonja, Holm’un filminde çok aktif bir rol oynuyor. Ove ile görüşme sırasında Sonja, Ove’nin karşısında uyurken onu izler. Bu, bayanın aktif bakışlara sahip olduğu ender sahnelerden biridir. Sonja bir öğretmen, kitapları yerinde değil, entelektüel, güçlü bir hanımefendi. Ove’nin meslek kursundan mezun olduğu ve Sonja’nın onu almaya geldiği sahnede ikisi de sivil kıyafetler içinde eşit görünüyor. Evlilik teklifi ödül olarak sunulmaz. İsveç sinemasının alamet-i farikası olan puslu, pastel tonlu renk paleti, simetrik genel kareler, karakterin anlatıcı rolü, pek çok duyguyla güçlü bir özdeşleşme yaşamamızı engelliyor.
Marc Foster ise anlatısını Tom Hanks’in uzun yıllar rol model oynaması sonucunda oluşan kişiliğine dayandırıyor. Hanks, Hollywood’da aileyi ve inancı temsil ediyor. İsveç versiyonunda karşıt ülke Amerika, Amerikan versiyonunda ise Japonya ve Almanya’dır. İran göçmeni Propeller’ın yerini El Salvador göçmeni Marisol alıyor. Son dönemin başarılı belgesellerinden “Las Abogadas: Avukatlar Göçmen Krizinin Ön Cephesinde” El Salvador’da ev içi şiddet nedeniyle eşini kaybeden ve mafya tarafından tehdit edilen yüzlerce kadın ve çocuk anlatılıyor. mafya savaşları ve Amerikan hükümetinin söz konusu savaşlara müdahil olması (2022). ) görmek mümkündür. “Otto Adında Bir Adam”, arka planında şiddet ve hata bulunan büyük bir sorunu turistikleştirir ve Marisol karakteriyle güzel görünmesini sağlar. Otto’nun en yakın arkadaşı zenci Reuben ve transseksüel Malcolm, Marisol ile birlikte Amerikan tarzı yaşamda asimile edilmiş ve savunulan diğer karakterleri oluştururlar.
Malcolm’un sosyal medya muhabiri Barb ile çift olarak konumlanması da LGBTİ+ bireylerin ataerkil normlara uygun hareket ettikleri sürece kabul göreceklerine işaret ediyor. Foster, Otto’nun babasıyla bağını anlatıdan çıkararak onu melodram kalıbına uygun olarak geçmişi olmayan bir karakter haline getirir. Üstelik annesi tarafından terk edildiğini de ekliyor. Ancak İsveç yapımında karakterin annesi ölmüştür. Otto ve Sonya’nın buluşması ise kadınların İsveç üretimindeki aktif konumunu tamamen tersine çevirir. Treni beklerken Sonya elindeki kitabı düşürür ve onu gözetleyen Otto da onu takip ederek kitabı ona verir. Sonya, asker olmak isteyen ancak akciğer rahatsızlığı nedeniyle asker olamayan Otto’yu çocuklarının babası olarak gören ve ona sahip çıkan meçhul bir karakterdir. Otto üniversiteden mezun olduğunda, cübbesiyle Sonya’ya evlenme teklif eder. Evlilik teklifi, Sonya’nın ödülüdür. Otto ve Sonya öpüştüğünde etraftakilerin alkışları, Otto’nun ölmeden önce Marisol’ün aile fotoğraflarına girmesi ve tüm mal varlığını Marisol’a bırakması Hollywood melodramının formülünü yerine getiriyor.
Canlı parlak renkler, bolca yakın çekim ve duygusal müzik eşliğinde Foster’ın yorumu kesinlikle izleyenleri ağlatıyor.
Amerikalı Otto karakteri ve İsveçli Ove karakteri gibi hayata karşı bir duruşun, görüşün veya eleştirinin ifadesi değildir. Otto, Amerikan sinemasında her bölümün karakteridir, soyut olarak her dönemde çalışmak üzere kurgulanmıştır.